В Прага заговориха са напускане на ЕС 23.02 | 11:15

Чехзит няма да стресне Брюксел като Брекзит, казва Милош Земан

От iNews.bg

В Прага заговориха за напускане на ЕС. Засега само хипотетично. "Едва ли ЕС би се разтревожил за евентуално излизане на Чехия от ЕС, тъй като, за разлика от Великобритания, която е нетен спонсор на бюджета на ЕС, Чехия е нетен получател на средства от ЕС", заяви президентът на страната Милош Земан по телевизията Barrandov, предаде БГНЕС.

На парламентарните избори в Чехия през октомври 2017 г., трето място с 10,6% от гласовете зае популисткото движение "Свобода и пряка демокрация", което се застъпва за въвеждане в законодателството на страната на референдуми и предлага да се започне с такъв за оставането на Чехия в Европейския съюз. В тази връзка, в местните медии навлиза новата дума "Чехзит", по аналогия с "Брекзит" за напускащата ЕС Великобритания. По-рано Земан заяви, че няма да се противопостави на провеждането на референдум за членство в ЕС, но ще гласува за оставане на Чехия в състава му.

Коментирайки резултатите от скорошно проучване на отношението на гражданите на Чехия към Европейския съюз, където 54% от анкетираните са за оставане на страната в ЕС, а 33% - против, Земан каза че той, ако е участвал в проучването, щял да бъде в числото на 54-те процента. "Не бих искал от страната да си отидат чуждестранните инвеститори, да се лишим от доста сериозните европейски субсидии ", каза президентът.

Най-четени