В Русия арестуваха шеф на неправителствената организация "Голос" 17.08 | 19:30

Според адвоката на Григорий Мелконянц на неговия клиент „все още не са му повдигнати обвинения

От iNews

В Русия днес беше задържан и разпитан ръководител на голяма неправителствена организация, която се занимава с наблюдаване на избори. Руското правосъдие го подозира в участие в дейностите на "нежелана организация", каза пред Франс прес неговият адвокат.

Григорий Мелконянц, съпредседател на неправителствената организация "Голос" ("Глас"), която изпраща наблюдатели на избори и защитава на правата на избирателите, "бе арестуван и разпитан днес като заподозрян", каза неговият адвокат Михаил Бирюков пред АФП, цитирана от БТА.

Арестът идва броени седмици преди регионалните и местни избори през септември и по-малко от година преди президентските избори през пролетта на 2024 г. в Русия, където преследването на критични гласове се засили след началото на конфликта в Украйна през февруари 2022 г.

Мелконянц "е заподозрян като съпредседател на движението "Голос", че участва в дейността на нежелана организация" в Русия, посочи Бирюков, като уточни, че движението е част от Европейска мрежа на организации за наблюдение на избори.

Според адвоката на Мелконянц на неговия клиент "все още не са повдигнати обвинения".

Водещи

Най-четени