В САЩ събират подписи за сътрудничество с БРИКС 06.07 | 13:59

Петицията вече е подкрепена от над 2000 американски и чуждестранни представители

От Кристиан Костурков

В навечерието на седмата конференция на БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка) в САЩ се разпространява петиция, призоваваща Вашингтон да започне активно сътрудничество с организацията заради световното икономическо развитие. Трансатлантическата система с финансови центрове на "Уолстрийт" и Лондон, както и конфронтацията с Русия и Китай, трябва да бъде оставена в миналото, смята основателката на института "Шилер" в САЩ Хелга Цеп-Ларуш, както и икономистът и 8-кратен кандидат за президент на Щатите Линдън Ларуш. Двамата са и инициатори на петицията.

"Целта е да призовем САЩ и Европа да се откажат от настоящата си геополитика и да започнат активно да си сътрудничат с БРИКС. Нека на хората бъде представена алтернатива на съвременната политика на конфронтация с Русия и Китай", казва пред "РИА Новости" Хелга Цеп-Ларуш. И допълва, че днес светът се сблъсква с две взаимосвързани заплахи: разпадането на трабсатлантическата система, което се очаква да се случи сравнително скоро, както и рискът настоящата политика на НАТО срещу Русия, както и тази по отношение на Китай, да доведат до война, която ще сложи край на човечеството. "Подобен геополитически подход вече доведе до две световни войни през XX в.", казва още Цеп-Ларуш.

Тя припомня и проекта на китайския президент Си Дзипин за новия "Път на коприната", който трябва да съедини Китай с европейските държави и да подобри и укрепи сътрудничеството с Азия и Северна Африка. Става дума за създаването на нов търговски коридор за директни доставки на стоки от Изток на Запад. При това с отстъпки в цените и намаляване на таксите. Идеята включва още и изграждане на транспортни мрежи от Тихия океан до Балтийско море.

"Членовете на БРИКС предлагат нов модел за международните отношения, който се основава на суверенитет и взаимно сътрудничество при спазване на интересите и на другите страни. Което представлява тип нов световен ред. Този модел е привлекателен за много страни, което става ясно от различните икономически споразумения, подписани между членовете на БРИКС", обяснява Цеп-Ларуш.

Тя признава и че обединението БРИКС е малко познато в САЩ заради липсата на достатъчно сведения за него в западните медии. "Ние искаме да разкажем на хората за съществуването му, да ги обединим под идеята за сътрудничество с тази организация с цел прекрояване на световната икономика в интерес на западните държави", обяснява още Цеп-Ларуш.

Представителите на института "Шилер" разпространяват идеята за нов глобален икономически проект като организират лекции и правят информационни акции дори по улиците на Ню Йорк. Към момента на хартиен носител и в електронен формат петицията е била подписана от повече от 2000 души. Сред тях има икономисти, представители на обществени организации, професори, а също и политически дейци от САЩ, Бразилия, Австрия, Германия, Китай, Индия, Мексико, Франция, Русия и др.

Водещи

Най-четени