В Сирия избухна епидемия от детски паралич 29.10 | 16:58

Според ООН към момента около 500 хил. деца не са имунизирани

От Елица Елефтерова

Световната здравна организация (СЗО) потвърди 10 случая на полиомиелит (детски паралич) в разкъсваната от война Сирия. Това е първото огнище на болестта в страната от 14 години насам. От ООН посочват, че 12 случая все още се изследват. Над 22 души, които са тествани за болестта са бебета или малки деца, съобщава ВВС.

Преди да започне войната в Сирия през 2011 г., около 95 % от децата са били ваксинирани срещу болестта. От ООН отчитат, че към момента около 500 хил. деца не са имунизирани. СЗО заяви, че предполагаемия център, където е избухнала болестта, е източната провинция Деир Езор.

Силно заразното заболяване, най-често се разпространява чрез консумиране на храна или течности, замърсени с фекалии. "Това е заразна болест и с движението на населението може да се разпространи и в други области. По тази причина рискът е висок на територията на цялата страна", коментира Оливър Розенбауер — говорител на СЗО, цитиран от агенция Reuters.

"Имунизациите са започнали в тази област", посочи той. По думите му има повече от 100 хил. деца, всички на възраст под пет години, които към момента са изложени на риск от детски паралич в провинция Деир Езор, която е сред частите в страна, където са водени ожесточени битки между сирийските правителствени сили и опозиционните бойци.

Град Деир Езор остава частично контролирана от силите, верни на президента Башар ал Асад, докато провинцията е в ръцете на опозицията. Повече от 4 млн. сирийци са били разселени във вътрешността на страната след началото на конфликта, и обикновено живеят в пренаселени и нехигиенични условия.

Повече за болестта
Полиомиелитът (детски паралич) е остро вирусно инфекциозно заболяване при хората, предавано при фекално-орален и въздушно-капков път.

Източници на заразата са болни хора и вирусоносителите. Характеризира се с възпалителни изменения на сивото вещество на гръбначния мозък, вяли атрофични парализи, тежко протичане и висока смъртност.

Причинява се от полиомиелитни вируси от род Enterovirus. Засягат се предимно деца на възраст 1 до 5 години. 

Водещи

Най-четени