В Тунис започна многохилядно народно шествие срещу тероризма 29.03 | 16:00

Марша на солидарността е в памет на жертвите на атентата в „Бардо“

От iNews.bg

В столицата на Тунис започна народен марш срещу тероризма, в памет на жертвите на атентата в музея "Бардо". Според полицията в шествието участват над 12 000 души.

Припомняме ви, че на 18 март трима въоръжени мъже, нападнаха Националния музей "Бардо" и взеха заложници. Няколко часа по-късно полицията обезвреди нападателите, като при нападението и последвалата акция загинаха общо 22 души, сред които 2-ма души от спецчастите и 17 туристи от Полша, Италия, Германия и Испания.

Колоната на демонстрантите се движи от площад "Баб Саадун" до музея Бардо", скандирайки "Тунис е свободна страна, долу тероризма!".

В средата на деня към шествието се присъедини туниският президент Бежи Каид Есебси, придружен от висши чуждестранни представители.

В знак на солидарност с Тунис в трикилометровия марш, при засилена охрана, се включиха френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци, президентът на Габон Али Бонго, палестинският му колега Махмуд Абас и други чуждестранни лидери.

 

Подобно шествие срещу тероризма с участието на световни политически лидери се състоя в Париж на 11 януари в памет на жертвите на нападението срещу редакцията на френския сатиричен седмичник Charlie Hebdo при което бяха убити 12 и ранени 11 души.

Водещи