В Турция започва мегапроцес срещу 14 журналисти от "Джумхуриет" 24.07 | 09:26

Представители на независимия вестник обвинени в измяна, грози ги доживотен затвор

От iNews.bg

Няколко журналисти от емблематичния турски вестник "Джумхуриет", който бе силно критичен към президента Реджеп Ердоган, ще бъдат изправени днес пред съд в Истанбул, съобщи Франс прес.
 
За защитниците на правата на човека и на свободното слово това дело е показателно за антидемократични промени в страната след неуспешния опит за преврат на 15 юли 2016 г., последван от масови арести и уволнения.

Общо 17 журналисти, ръководители и други настоящи и бивши сътрудници на създадения през 1924 г. в. "Джумхуриет", са обвинени в подпомагане на различни "въоръжени терористични организации" и са заплашени с до 43 години затвор.
 
Но вестникът, който си е изградил солидна репутация, благодарение на редица гръмки новини, поставящи властта в неудобно положение, заявява, че това е политически процес и целта му е да бъде повалена една от последните независими медии в страната.

Някои от най-големите имена на турската журналистика ще се изправят пред съда - колумнистът Кадри Гюрсел, разследващият журналист Ахмет Шък, карикатуристът Муса Карт, шефът на вестника Акън Аталай и главният редактор Мурат Сабунджу.

Сред обвиняемите е и Джан Дюндар - бивш главен редактор на "Джумхуриет", който си навлече гнева на Ердоган, след като през 2014 г. публикува статия, описваща как Анкара доставя оръжие на ислямистки групировки в Сирия. Той ще бъде съден задочно, тъй като е в Германия.
 

Водещи

Най-четени