В Турция започна мащабно разследване на атентата в Анкара 10.10 | 14:40

Броят на жертвите от атентата достигна 30 души, а ранените са 126

От iNews.bg

Турската главна прокуратура е назначила петима следователи за разследването на атентата в Анкара. Прокуратурата се е разпоредила да се проведе всеобхватно разследване и да се изяснят всички аспекти и детайли около случилото се, съобщава ТАСС.

Следователи, специалисти по взривни вещества и специалисти от отдела по борба с тероризма вече са пристигнали на местопроизшествието. Открити са някои елементи от взривни устройства, от тях се свалят отпечатъци от пръсти.

Към момента се разработва версията, че бомбите или са били поставени от по-рано, или атентатът е извършен от самоубиец.

В района на сградата на централната железопътна гара се води постоянно видеонаблюдение. Всички записи от камери са изпратени на специалисти за проучване.

По данни на местните медии в някои болници, където са пристигнали много ранени има недостиг на донорска кръв, във връзка с това лекарите са отправили молба към гражданите за кръводаряване.

Припомняме ви, че по-рано днес две експлозии избухнаха на централната железопътна гара по време на демонстрация на провеждаща се под надслов "Труд. Мир. Демокрация", с участието профсъюзни организации и турската медицинска камара. Демонстрацията е била насочена към призоваване за край на конфликта между Турция и кюрдската организация ПКК.

По данни на министерството на вътрешните работи на Турция броят на загиналите в резултат на експлозиите в Анкара достигна 30 души, други 126 души са ранени.

Турската полиция не изключва възможността втората експлозия в Анкара да е дело на атентатор-самоубиец.

Също така има вероятност, че на пътя на мирното шествие, организирано от профсъюзите, да е бил поставен пакет с взривно устройство.

За сега никоя групировка не е поела отговорност за експлозиите, но турските власти определят случилото се като атентат.

 

Обстановката в Турция рязко се изостри след организирания от Ислямска държава на 20 юли атентат на границата със Сирия и убийствата на полицаи в югоизточните провинции, за които отговорност пое ПКК.

Водещи

Най-четени