В Турция тръгна чистка и по частните фирми 16.08 | 11:40

След обиски в редица офиси на компании са арестувани 120 директори

От iNews.bg

След военните структури и държавните и общински институции чистката след неуспешния опит за преврат в Турция достигна и до частните фирми. В рамките на продължаващата операция срещу противниците на официалната власт полицията е обискирала 44 компании. Паралелно с това са арестувани 120 директори на фирми, за които предварително са били издадени заповеди за задържане.

Обискираните компании са обвинени във финансиране на движението на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, който живее в САЩ и е обвинен в организиране на преврата на 15 юли. Гюлен отрече да има участие в него, предаде БГНЕС. Засега обаче не се споменават имената на нито една от претърсени фирми. Знае се само, че полицията започнала да обискира компаниите в истанбулските квартали "Юскюдар” и "Умнаризе”, включително и сгради принадлежащи на неназован холдинг.

След неуспешния преврат бяха задържани над 35 000 души, от които по неофициални данни 17 000 са арестувани. Десетки хиляди са освободени от армията, полицията, образованието и правосъдието.

Водещи

Най-четени