В Хага започнаха да мислят за Nexit 19.08 | 10:38

Третата по големина партия в Холандия ще организира референдум за излизане от ЕС

От iNews.bg

Холандия стана поредната държава, за която тръгват слухове, че може да последва примера на Лондон за Brexit. Третата по големина политическа сила в страната – Партията на свободата, работи върху проект за референдум за излизане от Евросъюза. При евентуален успех на допитването и напускане на ЕС, първата задача на Холандия ще бъде да изглади отношенията си с Москва и да свали антируските санкции, разказва пред "Известия" лидерът на партията Грета Вилдерса.

"Събитията от последните месеци показаха, че скоро трябва да решим въпроса с референдума и излизането от ЕС. Брюксел не може да ни диктува с кого да имаме политически и икономически отношения и с кого – не", казва тя, цитирана от ТАСС. Вилдерса допълва, че възстановяването на връзките с Русия е приоритет за всяка търговски ориентурана държава, каквато е Холандия. "В продължения на векове нашите 2 страни, независимо от случвалите се конфликти, са намирали само ползи от взаимното си сътрудничество. А днес свалянето на антируските санкции е необходимо условие за благополучието ни в бъдеще", казва още Вилдерса.

Лидерът на Партията на свободата критикува и действащия в ЕС принцип за върховенството на европейското законодателство над националното. Според думите й Брюксел приема решения, изхождайки единствено от собствените си интереси, не се вслушва в мнението на хората и отделните държави. В същото време ЕС ограбва социалните системи, демокрацията и идентичността на отделните държави-членки, смята още Вилдерса.

Водещи

Най-четени