Варуфакис: Целта на изборите е пълна капитулация 20.09 | 16:51

Бившите приближени на Ципрас днес поискаха от гърците да го накажат за предателството

От Филипа Тодева

Двама от огнените поддръжници на СИРИЗА, впоследствие превърнали се в нейни противници, обвиниха в деня на изборитр лидера и бивш премиер Алексис Ципрас, че капитулира пред европейския интерес в предателство към гръцкия народ.

Янис Варуфакис, който като финансов министър вбеси международните кредитори, отказвайки да приеме техните искания за строги икономии в замяна на заем, заяви, че изборите ще доведат до унищаване на всички искания на гърците.

Зои Константинополу, бившият председател на парламента, който настояваше гласуването по третата спасителна програма да бъде отложено, заяви, че избирателите ще накажат тези, които са игнорирали исканията им.

Reuters припомня, че през юли гърците гласуваха категорично против плана за реформите, изисквани от МВФ, ЕК и Еврозоната, но след това Ципрас прие условията им, за да може страната му да запази еврото.

Константинополу коментира, че новите поколения знаят и ще помнят кой ги е предал, а Варуфакис коментира пред гръцкия The Press, че изборите имат две цели:

"Първо, да бъде омаловажено смелото "Не!", което 62% от гръцката нация каза в отговор на задънената улица, на унизителните и нерационални реформи по третия спасителен заем. Второ - "легализиране" на капитулацията, която последва подписването му".

Водещи

Най-четени