Вашингтон иска от съюзниците си да пратят още войници в Афганистан 05.10 | 14:48

Те трябва да работят с допълнителния американски контингент

От iNews.bg

САЩ ще поискат своите съюзници в НАТО да изпратят допълнителен контингент от 1000 войници, които да помагат за битката срещу талибаните в Афганистан. Това заяви новият американски посланик в Алианса. По думите на Кей Бейли Хътчинсън допълнителните сили ще се присъединят към 3000-те американски военни, които вече са изпратени в страната в рамките на новата военна стратегия на американския президент Доналд Тръмп, предаде БГНЕС.

В края на миналия месец генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че военният съюз възнамерява да увеличи състава на мисията за обучение в Афганистан с няколко хиляди войници. Тогава той заяви, че напълно подкрепя новата стратегия на САЩ за Южна Азия и Афганистан, обявена през август. Според генералния секретар, страните от Алианса са съгласни да увеличат броя на военните инструктори, които провеждат обучения на афганистанските военни и силите за сигурност, с "няколко хиляди".

През есента на 2001 г. Вашингтон започна военна операция в Афганистан. В момента има около 13 000 военнослужещи от международната коалиция в страната, включително около 8 400 американски войници и офицери. Те се занимават предимно с обучение на афганистанските военни. Новата стратегия на САЩ потвърждава, че американската армия ще остане в Афганистан в дългосрочен план.

Водещи

Най-четени