Вашингтон май дава заден за нови антируски санкции 30.01 | 10:30

Нов закон може да премахне нуждата от ограничения срещу военно-промишлените им заводи

От iNews.bg

Администрацията на САЩ смята, че може и да не се стигне до въвеждането на новите едностранни санкции срещу руския военно-промишлен комплекс. Това съобщи говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт, предаде БГНЕС. "Днес информирахме Конгреса, че този закон (Законът за противодействие на противниците на Америка посредством санкции, CAATSA) и неговата имплементация съдържа руски военни продажби. Вярваме, че след влизането му в сила чуждите правителства ще се откажат от планираните или обявени покупки на военно оборудване от Русия за няколко милиарда долара ", каза Науърт.

"От тази гледна точка, ако законът проработи, по-късно въвеждането на санкции срещу конкретни организации или лица може и да не се наложи, защото законодателството вече ще е послужило като възпиращо средство", заключи тя.

БГНЕС припомня, че в понеделник САЩ обявиха въвеждането на санкции срещу онези физически и юридически лица, които са били (или все още са) крупни клиенти на руския военно-промишлен комплекс. В тази връзка американското Министерство на финансите беше задължено да представи през Конгреса т.нар. "Кремълски доклад" - списък с длъжностните лица, политици и големи бизнесмени, заедно с анализ на връзките им с руската власт. В документа трябва да бъдат включени и компаниите с държавно участие.

Водещи

Най-четени