Вашингтон не иска улица, кръстена на Димитър Пешев 07.05 | 21:47

Идеята на българското посолство не е одобрена от aмериканския музей

От Елена Кирилова

Американският музей на Холокоста във Вашингтон се обяви против предложението на българското посолство улица в града да бъде кръстена на българския парламентарист Димитър Пешев, съобщава ABC News.

Идеята предизвика широки дебати за това дали страната оценява правилно действията на своите лидери по време на Холокоста.

Самото предложение ще бъде обсъдено в края на май в градския съвет. Дебатът подчертава сложността на историята на Холокоста и начина, по който различните държави я възприемат. Трудността произтича и от факта, че историците и еврейските организации продължават да насърчават страните да бъдат искрени за действията си по време на нацизма.

Българското посолство е изпратила запитването си през декември 2012 г. Музеят на Холокоста във Вашингтон пък е бил поканен от градския съвет да даде оценка на достоверността на писмото.

От музея обаче са притеснени от пронацистката политика на правителството по това време. Освен това твърдят, че самото писмо е написано едностранчиво, без да хвърля светлина върху всички факти.

Както представителите на музея, така и други историци смятат, че писмото не отразява обективно реалността. Американските експерти твърдят, че се пренебрегва факта, че България е била съюзник на нацистка Германия и 11 343 евреи са били депортирани от Македония и Северна Гърция, които по това време са били под български контрол.

Водещи

Най-четени