Вашингтон ще финансира борбата с влиянието на Русия по света 12.03 | 11:00

Държавният департамент планира да открие мрежа от Национални центрове по целия свят с привличане на местни медии и неправителствени организации

От iNews

Зам.-държавният секретар на САЩ Джон Съливан заяви, че в бюджета на Държавния департамент за 2020 г. е поставен като приоритет борбата с влиянието на Москва в редица региона, пише електронното издание на руския вестник "Известия", цитирано от Фокус.

"Бюджетното искане е обусловено от това, че заплахите от страна на Русия сега вече не са само военни, а включват в себе си операции за увеличаване на влиянието в самото сърце на Америка и западния свят", цитира думите на Съливан РИА Новости.

Той добави, че бюджетът на Държавния департамент предполага финансиране на проекти, които трябва да противодействат на влиянието на Русия в Европа и Централна Азия.

По-рано стана ясно, че САЩ са разработили проект за създаване през 2019-2020 година на глобална система за противодействие на руското информационно влияние зад граница. Конкретно, Вашингтон планира да открие мрежа от Национални центрове за цифрови изследвания по целия свят с привличане на местни медии и неправителствени организации. Също така се планира използването на най-големите IT-компании – преди всичко "Фейсбук", "Туитър" и "Гуугъл".

Ръководителят на Американската агенция за международно развитие (USAID) Марк Грийн заяви, че Америка ще предложи механизъм за противодействие на влиянието на Русия в Европа, Евразия и Централна Азия през следващите седмици, пише и в. "ВЗГЛЯД.

"След няколко седмици ще представим механизъм за противодействие на злонамереното влияние на Кремъл, особено в Европа, Евразия и Централна Азия", каза Грийн.

Според ръководителя на агенцията Русия и Китай се опитват да подкопаят доверието в демокрацията и свободната пазарна икономика. Поради тази причина той призова всички страни-партньори на САЩ да обмислят дали някоя наистина се нуждае от помощ от тези държави.

По-рано американският президент Доналд Тръмп поиска 500 млн. долара за подпомагане на съюзници от Европа, Евразия и Централна Азия за "противодействие на руското злонамерено влияние".

Тръмп заяви, че средствата, наред с други неща, ще бъдат насочени към намаляване на зависимостта на американските партньори от руските оръжия и енергийни доставки. В същото време в Германия опитите на американския лидер да наложи отхвърляне на проекта "Северен поток 2" се възприемат негативно.

Водещи

Най-четени