Великобритания настоява да няма митническа граница с ЕС 15.08 | 18:35

Лондон предлага мерки, които да намалят шока за бизнеса след Брекзит

От iNews.bg

Митническите отношения между ЕС и Великобритания след Брекзит трябва да са такива, че реално да не съществува митническа граница. Това предлага правителството на Тереза Мей на Европейската комисия като вариант след раздялата с общността, съобщиха от британското посолство в София, предаде бТВ.

Първият от поредицата доклади за бъдещите митнически отношения говори за "силната начална позиция на Великобритания” и предлага "митнически изисквания, които създават минимални проблеми” чрез продължаване на част от съществуващите договорености с ЕС.

Посочва се необходимостта от нов тип партньорство с Брюксел "като променим подхода си към митническата граница по такъв начин, че да отпадне необходимостта от митническа граница Великобритания-ЕС”. Като вариант за постигане на това се предлага Обединеното кралство да приеме същите изисквания за внос от трети страни, каквито са в сила и в Европейския съюз.

Авторите на доклада посочват, че тясно асоцииране с Митническия съюз на ЕС за ограничен период от време би намалило до минимум затрудненията за бизнеса.

"Докато напускаме ЕС и установяваме независима търговска политика, правителството ще постави приоритет върху осигуряването на това бизнесът и потребителите в Обединеното кралство и ЕС да могат да продължат да търгуват свободно помежду си като част от ново споразумение за свободна търговия”, отбеляза министърът на международната търговия Лиъм Фокс.

Водещи

Най-четени