Великобритания разследва как документи за подводница са попаднали в тоалетна на пъб 29.04 | 16:40

Таблоидът "Сън" първи разпространи новината

От iNews

Британският кралски флот започна разследване след информацията, че строго секретни документи за подводница са били открити в тоалетна на пъб от популярната верига Wetherspoons.

Таблоидът "Сън" първи разпространи новината, уточнявайки че става дума за подробности за подводницата "Ансън" - една от най-съвременните в кралския флот.

Документите са били намерени на пода в тоалетна кабина на пъба на гарата в градчето Бароу-ин-Фърнес.

От военноморските сили заявиха, че документите са от "общ" характер без класифицирана информация. Въпреки това обаче военните приемат изключително сериозно всички въпроси, свързани със сигурността, и ще разследват обстоятелствата около откриването на документите.

"Ансън" е ядрена нападателна подводница, която е построена в корабостроителницата на BAE Systems в Бароу-ин-Фърнес, графство Къмбрия, много близо до пъба, където са намерени документите. Тя е 97-метровата и с водоизместимост 7800 тона, като е една от петте нападателни подводници от клас Astute на военноморските сили.

Според министерството на отбраната "Ансън" е в състояние да обиколи земното кълбо без да се показва над водата. В момента струващата 1,3 милиарда паунда подводница се намира във военноморската база край шотландското пристанище Клайд, предава БНР.

Най-четени