Виена не иска бежанците „на Меркел” от Италия и Гърция 02.10 | 14:17

Приемането на още мигранти само ще стимулира трафикантите на хора, казва Себастиан Курц

От iNews.bg

Виена не иска да приеме на своя територия бежанците, за които настоява германският канцлер Ангела Меркел. Министърът на външните работи Себастиан Курц критикува предложението й за приемането в страната "на няколкостотин бежанци месечно", които в момента се намират в Италия и Гърция. "Тази политика е погрешна", заяви той в интервю във вестник "Велт ам зонтаг", предаде БГНЕС.

Курц посочи, че целта на Меркел очевидно е да намали натоварването върху Италия и Гърция, но в крайна сметка това ще доведе до противоположния резултат – до още по-голям наплив на мигранти в тези държави. По думите му подобни действия "поощряват бизнеса на нелегални превозвачи и предизвиква нови потоци от бежанци".

Себастиан Курц отбеляза, че дискусията за твърдо установените квоти по приемането на бежанци застрашава сплотеността на Европа. Такова разпределение не действа, защото много държави-членки на ЕС не са готови да приемат голям брой мигранти, подчерта той. "Още една причина за това е, че много бежанци отказват да отидат в определени страни от ЕС", отбеляза австрийският външен министър.

Водещи

Най-четени