Вишеградската четворка се обяви срещу шантажа на ЕС с мигрантите 28.03 | 19:29

Полша, Унгария, Чехия и Словакия не са съгласни бежанските квоти да се обвързват с еврофондовете

От iNews.bg

Премиерите на страните от Вишеградската четворка - Полша, Унгария, Чехия и Словакия, разкритикуваха във вторник "шантажа" и "диктата" на ЕС за тяхната обща миграционна политика, предаде Франс прес. На среща във Варшава премиерите на четирите страни, които отхвърлят задължителните квоти за разпределяне на мигрантите в ЕС, изразиха твърдо несъгласие да обвържат разпределянето на средствата по европейските фондове с присъединяването към общата европейска миграционна политика.

"Идеята за свързване на тези фондове, които ни се полагат от ЕС, с миграционната политика е лоша. Ние от Вишеградска група не можем да се оставим да ни сплашват", заяви унгарският премиер Виктор Орбан на обща пресконференция с Беата Шидло, Бохуслав Соботка и Роберт Фицо.

"Вишеградската група, включително Полша, няма да приеме никога този шантаж, нито да й се диктуват условия. Ние казваме ясно, че миграционната политика, следвана досега от ЕС, е неефикасна и трябва да си извлечем поука от това", каза полската премиерка Шидло.

ЕС планираше да разпредели около 160 000 мигранти сред страните-членки, за да облекчи миграционното бреме, тегнещо над Гърция и Италия. Неотдавна Брюксел предупреди, че за онези, които не се съобразят с този план, ще има финансови последици.

Водещи

Най-четени