Вместо с протести турците посрещнаха Ердоган с овации 07.06 | 10:46

10 000 негови поддръжници се събраха да засвидетелстват подкрепата си

От Христина Рафаилова

Турция посрещна премиера Реджеп Тайип Ердоган с аплодисменти вместо с протести.

При завръщането му от 4-дневното посещение в Северна Африка в собствената му страна, обхваната от протести, той завари многохиляден контрапротест в негова подкрепа. На летище "Ататюрк" в Истанбул министър-председателят беше посрещнат от 10 000 свои симпатизанти, съобщава Hurriyet Daily. 

Тълпата посрещна премиера с викове "Бог е велик". Апелите след това преминаха в явна проява на агресия спрямо протестиращите срещу застрояването на парка в района на площад "Таксим".

"Пуснете ни да ги смажем!", крещяха поддръжниците на Ердоган. "Истанбул е тук! Къде са иманярите?", скандираше събралото се множество.

Самият Ердоган определи преди време демонстрантите като иманяри и като хора, създаващи проблеми. "Тези протести, които разпространяват беззаконието, трябва да бъдат спрени веднага", каза в словото си пред събралото се множество Ердоган. 

"Те казват, че аз съм министър-председател само на 50% от избирателите. Това не е вярно. Ние служим на всички 76 млн. души от изток и запад", обърна се към поддръжниците си той. Ердоган визира факта, че на изборите през 2011 г. той спечели 50% от подкрепата на гласоподавателите. 

"Всички сме турци. Заедно ние сме братя. Ние никога не сме искали да разбиваме сърца", каза още министър-председателят. Той добави, че никога не е бил за ескалиране на напрежението и поляризацията на обществото.

"Ние обаче не може да приветстваме проявите на бруталност", добави Ердоган. По време на посещението си в Тунис турският премиер обяви, че терористични групировки имат намеса в протестите в страната му. 

Демонстрациите взеха четири жертви – трима протестиращи и един полицай. Протестът срещу застрояването на парка Гези премина в сблъсъци с полицията. Демонстрациите прераснаха в антиправителствени. 

Водещи

Най-четени