Внимание! Паундът неочаквано се срина (ОБНОВЕНА) 07.10 | 09:19

Курсът на британската лира падна до рекордно ниски нива

От iNews.bg

Покрай "Брекзит" усилено се заговори, че Великобритания ще претърпи много загуби. Този процес обаче изглежда започна доста по-рано. Неочаквано само за десетина минути паундът се срина до рекордно ниски нива – до равнището си от март 1985 г. В проценти това е близо 10 и затова от банката на Англия своевременно започнаха разследване по въпроса.

Данните на валутната търговия в Токио сочат, че една британска лира сутринта се разменяла за 1.184 щатски долара. За сравнение, при затварянето на борсата миналата вечер британската валута е загубила 1.4% от стойността си. След сутрешното поевтиняване паундът леко се повиши и сега се търгува за 1.24 долара.

"Ние разследваме какво се случи", заявиха от банката.

Експертите допускат като най-вероятна причина за спада, който продължи около четири минути, някаква "печатна грешка" или компютърно генерирана търговия, пише "Гардиън". В петък сутринта паундът спадна с 6%, достигайки до стойности от 1.1841 за долар. По-късно поевтиняването продължи, достигайки 10% - 1.1378 долара.

Причината за тези колебания може да се търси в решението на Великобритания да излезе от Европейския съюз. По-рано министър-председател на Обединеното кралство Тереза Мей каза, че преговорите по този въпрос ще започнат до края на март 2017 година, пише БГНЕС.

Водещи

Най-четени