Военните пак щурмуват в Турция? Властта пак призова за помощ хората. Хиляди са на улицата 18.07 | 17:24

Раздвижване на танкове в Анкара и Истанбул, гражданите излязоха да защитават Ердоган

От iNews.bg

Кметът на Анкара Мелих Гьокчек предупреди за ново раздвижване на танкове и отправи призив към населението в Туитър да се противопостави на пореднияу опит на военните да свалят законно избраната власт. В социалните мрежи съобщението за възможен повторен опит за преврат се разпространи светкавично и пред мотострелковия корпус за бронирани единици и Учебния център на дивизионното командване се стекоха стотици жители, предаде кореспондент на БГНЕС.

"Всички незабавно да се съберат в парка Къзълай. В Анкара в района на Етимескут има ново раздвижване. Герои на демокрацията, идете да изпълните дълга си!", написа Мелих Гьокчек.

Товарни камиони и цистерни бяха изпратени пред военната база и затвориха всички входове към нея.

Горещи часове преживя и Истанбул, където след подобен сигнал местните жители запушиха входовете на военен център в района Хабиблер с камиони, а полицията обгради мястото.

Припомняме, че днес бе съобщено са 8 хиляди отстранени от работа полицаи. Властите продължават и арестите на участници в опита за преврат. От разпитите на арестуваните около 70 бивши генерали и адмирали, за които информираха медиите, стана известно, че целта е била да убият Ердоган, да превземат властта и да поставят начело на страната бившият командващ Военновъздушните сили на турската армия ггенерал Акън Йозтюрк, предаде БНР.

Турският президент Рeджеп Ердоган е наредил бойни самолети на армията да патрулират в небето над Турция от съображения за сигурност, тъй като изтребители Ф-16 са били използвани от превратаджиите в нощта на метежа.

В Истанбул спецчасти, които са прехвърлени от съседните окръзи, са разположени на възлови места в мегаполиса. Извършват се проверки, изпращачи и посрещачи не се допускат в салоните на летищата.

Спецчасти нахлуха тази сутрин в сградите на военновъздушната академия в квартала "Йешилкьой", недалеч от летището "Ататюрк", където се счита, че е бил разработен планът за метежа. Блокиран е достъпът до района, има много арестувани.

В Анкара продължава следствието по арестуваните близо 2500 военнослужещи, които бяха окачествени като "хунта" в наброяващата повече от 650 000 военни турска армия. Полицията е разкрила тайник с оръжие, заровено от подкрепящите преврата войници в истанбулския квартал "Рива".

Според разследващите власти група магистрати и съдии, за които се твърди, че са около 3000 и са свързани с групировката на проповедника Фетуллах Гюлен, който живее в Америка, заедно с групата генерали, са организатори на неуспелия преврат.

Част от генералите-метежници се предвиждало да бъдат отстранени от турските въоръжени сили от Висшия военен съвет на страната, който ще заседава на 31 юли т. г. Пучът е бил подкрепен и от полицейски служители, заради които бе предприета чистка в полицията.

Отговорен представител на турските власти съобщи, че се издирват още няколко метежници.

В профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов изрази притеснение от "ескалацията на реваншизъм и спиралата от насилие, която се оформя в съседна Турция".

 

"Единственият разумен подход към търсене на истината е справедливият съдебен процес", смята българският министър-председател.

Водещи

Най-четени