Войната срещу „Ислямска държава“ ще продължи поне 2-3 години 11.09 | 18:31

Ударите на австралийските ВВС срещу терористите в Сирия могат да започнат до дни

От Кристиан Костурков

Военните действия срещу "Ислямска държава" (ИД) ще продължат няколко години. Това прогнозира министърът на отбраната на Австралия Кевин Андрюс в интервю за Sky News. През това време и австралийските ВВС ще участват в международната коалиция срещу терористичната организация и ударите срещу нея в Сирия и Ирак.

"Не мога да дам конкретен срок, всичко това ще продължи няколко години, вероятно 2-3", казва той, цитиран от ТАСС. И допълва, че страната му, заедно с партньорите от международната коалиция – Великобритания, САЩ, Франция и останалите държави, вече са постигнали определени успехи заедно и смятат, че могат да се справят с ИД и да променят ситуацията в региона.

В сряда австралийският премиер Тони Абът обяви, че военновъздушните сили на страната ще вземат участие в нанасянето на въздушни удари срещу бойците на ИД в Сирия. В момента в базата "Минхад" в Обединените арабски емирства има 8 австралийски бойни самолета и още 400 служители на нейните ВВС. Вече около година тези изтребители участват в атаките срещу ИД само на територията на Ирак. Според главнокомандващия въоръжените сили на Австралия Марк Бинскин участието на нейните самолети в ударите на сирийска територия може да започне в рамките на една седмица.

Водещи

Най-четени