Временното затишие на насилието в Украйна може да бъде нарушено 18.02 | 10:10

Хиляди демонстранти се събират пред Върховната Рада

От Христина Рафаилова

Временното затишие в Украйна може да бъде нарушено и в Киев отново да се пролее кръв. В момента хиляди протестиращи се събират пред сградата на Върховната Рада, информира УНИАН. 

Хората пристигнаха наредени в огромна колона. В района има и засилено полицейско присъствие, включително и служители на специалните части "Беркут".  

Демонстрантите се събират пред парламента, тъй като днес се очаква опозицията да предложи гласуване за промяна на Конституцията на страната. С измененията трябва да се ограничат правомощията на президента. 

"Ние идваме тук за мирен протест с искането Радата да върне страната в конституционното русло", заяви лидерът на партия "Свобода" Олег Тягнибок. 

Същевременно органите на реда предупреждават по високоговорители множеството да не нарушават обществения ред и че ако престъпят закона, униформените ще отговорят със сила.  

Стъпките към промяна на основния закон на страната са твърде несигурни, тъй като Партията на регионите на държавния глава Виктор Янукович има мнозинство в парламента, а президентът не е склонен да се откаже от част от властта си. 

Най-четени