Все повече британци против Брекзит 14.10 | 18:26

Близо половината вече казват, че гласовете за развод с ЕС са били грешка

От iNews.bg

Все по-голям брой британци имат отрицателно мнение за Брекзит. Близо половината население на Обединеното кралство смята, че гласуването за напускане на Европейския съюз е било лоша идея, сочи ново проучване, цитирано от "Индипендънт".

Към днешна дата се регистрира най-висок процент на хората, които съжаляват за резултата след референдума през юни 2016 г. 47% от анкетираните заявяват, че гласовете в полза на развода с Евросъюза са били грешка, предаде БГНЕС. Проучването е на YouGov по поръчка на "Таймс" и потвърждава становището на опозиционерите лейбъристи, които твърдят, че общественото мнение се оръща срещу Брексит. В него се казва още, че според 2/3 от гражданите преговорите по оттеглянето от европейската общност вървят зле.

През март само 1/3 от запитаните виждаха проблем в процеса по Брекзит. Депутатите Дейвид Лами, Чука Умуна и Стив Рийд вече коментираха резултатите т последното социологическо проучване в Twitter. Рийд подчерта, че това е "пореден знак как обществото се обръща срещу Брекзит". Констатациите идват дни, след като британският премиер Тереза Май отказа да отговори на въпроса дали би гласувала "за" Брекзит, ако се проведе още един референдум. Тогава тя каза пред слушателите на радиостанция LBC, че ще трябва да "прецени доказателствата".

Официалните преговори между Лондон и Брюксел за условията, според които Великобритания ще излезе от ЕС, започнаха на 19 юни в белгийската столица, почти една година след референдума по въпроса в Обединеното кралство, на който с резултат от 51,9% победиха противниците на евроинтеграцията. Преговорите трябва да продължат до ноември 2018 г., след което страните ще разполагат с половин година за ратификация на постигнатите споразумения в националните парламенти.

Водещи

Най-четени