Всеки 110-ти човек на планетата – бежанец 19.06 | 12:07

В момента наброяват 68.5 млн. души, над 16 млн. са изселени от домовете им само за 2017-а

От iNews.bg

Рекордните 68,5 милиона души са били принудени да напуснат домовете си поради война, насилие и преследване. Това важи особено за места като Мианмар и Сирия. До края на 2017 г. броят им е бил почти 3 милиона по-висок от предходната година и показва 50-процентно увеличение от 42,7 милиона изселени от домовете им преди десетилетие, според доклад на агенцията на ООН за бежанците, предаде БГНЕС.

Сегашната цифра е еквивалентна на цялото население на Тайланд, а броят на хората, принудително разселени, се равнява на един на всеки 110 души по света. "Ние сме в крайъгълен камък, където успехът в управлението на принудително изселване в световен мащаб изисква нов и много по-всеобхватен подход, така че страните и общностите да не бъдат оставени да се занимават само с това", каза Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди. Но около 70% от този брой са хора от само 10 държави, уточни той пред репортери в Женева преди старта на доклада.

"Ако имаше решения на конфликти в тези 10 държави или поне в някои от тях, тази огромна цифра, вместо да се увеличава всяка година, може да започне да слиза", каза той, призовавайки за по-голяма политическа воля да се спрат кризите, много от домовете си.

Докладът показва, че 16,2 милиона души са били разселени през миналата година, включително и тези, принудени да избягат за първи път, както и такива, които преди това вече са били разселени. Това означава, че всеки ден от техните домове биват прокуждани 44 500 души или по един човек на всеки две секунди, каза ВКБООН. Повечето хора бягат в собствената си страна и се определят като вътрешно разселени лица (ВРЛ). До края на 2017 г. в световен мащаб имаше около 40 милиона ВРЛ, малко по-малко от предходните години, като в Колумбия, Сирия и Демократична република Конго бяха отчетени най-много. Други 25,4 милиона души, повече от половината от тях деца, бяха регистрирани като бежанци миналата година. Това е почти 3 милиона повече, отколкото през 2016 г.

Само седемгодишният конфликт на Сирия е принудил до края на миналата година повече от 6,3 милиона души да напуснат страната, което представлява почти една трета от световното бежанско население. Други 6,2 милиона сирийци са вътрешно разселени.

Втората по големина държава, "произвеждаща" бежанци през 2017 г. е Афганистан, чието бежанско население нарасна с 5% през годината до 2,6 милиона души. Увеличението се дължи главно на ражданията и на повече афганистанци, получили убежище в Германия, каза ВКБООН.

Докладът също така отбелязва мащабни изселвания в Ирак, Сомалия, Судан и ДР Конго. Въпреки вниманието върху броя на имигрантите, пристигащи в Европа и Съединените щати, 85% от бежанците живеят в страни с ниски и средни доходи като Ливан, Пакистан и Уганда, каза Гранди. Турция приюти на най-много бежанци, като към края на 2017 г. там бяха регистрирани 3,5 милиона души, повечето от които са сирийци.

Водещи

Най-четени