Всички членки на НАТО казаха „Да“ на присъединяването на Македония 06.02 | 13:40

Първата държава, която ще ратифицира протокола, се очертава да бъде Гърция

От iNews.bg

Протоколът за присъединяване на Македония в НАТО бе подписан от всичките 29 държави-членки на НАТО. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг откри официалната церемония, приветствайки Република Северна Македония и поздравявайки с "добре дошъл" външния министър на страната Никола Димитров, предаде БГНЕС. "Това е само първата стъпка. Пътят нататък няма да бъде лесен, той ще бъде истинско предизвикателство, ", каза Столтенберг. Членството на Македония в НАТО ще допълни формата на Алианса и НАТО политиката, каза още генералният секретар, както и че това е "историческа стъпка към демокрацията".

След встъпителното слово, Столтенберг даде думата на министър Никола Димитров. "Аз съм изпълнен с емоция", с тези думи откри речта си министърът. "Това беше дълго пътуване. Изпълняваме обещанието си към нашите предци. Това е резултат от работата на много поколения и специално на усилията на Зоран Заев и Алексис Ципрас, които доказаха, че невъзможното е възможно."

Димитров отправи специални благодарности към българския премиер Бойко Борисов за неговата подкрепа към страната съсед, както и относно Договора за добросъседство, улеснил пътя на Македония в тази посока. "За Македония НАТО представлява семейство, което прави света по-мирен и по-добър", допълни още Димитров. "Пътят не е свършил, но вече не сме сами по него. Благодаря на всички столици и посланици. Скоро ще посетя всички, във връзка с официалното ратифициране на протокола."

Сред предстоящите реформи министъра открои тази в областта на отбраната. Първата държава, подписала Протокола за присъединяване, беше Албания. След нея това направи Белгия, А България беше трета. От страна на Република България протоколът беше подписан от Георги Пенков, заместник постоянен представител на България в НАТО. От днес Македония ще може да присъства на всички ключови формати на Алианса, но няма да има право да гласува, нито ще може да участва в най-конфиденциалните и чувствителни срещи, докато не получи необходимите знания и опит. Тази стъпка ще завърши важна част от процеса на присъединяване, последвана от процес на ратификация на Протокола за присъединяване в националните парламенти на държавите-членки на НАТО. След подписването на Протокола за присъединяване, Република Македония ще участва във всички срещи на НАТО в качеството си на поканена страна, казват от Министерството на външните работи на Македония.

За Македония този процес се очаква да бъде по-кратък, тъй като става по-кратък и по-кратък с всяка нова държава-членка. Словенският посланик в НАТО Йелко Кацин смята, че този протокол може да бъде ратифициран до началото на следващата година, което се споделя от мнозина в Алианса. Ако процесът се забави, това трябва да се дължи на строго процедурни причини, дължащи се на продължителния процес на ратификация, като например в Канада и Белгия, но също и на политическите бариери. Гърция трябва да бъде първата страна, която ще ратифицира този протокол. Парламентарната сесия в Атина е насрочена за петък, 8 февруари, с което Гърция символично ще "отвори" вратата към НАТО на Македония, единадесет години след като я затвори в Букурещ.

Водещи

Най-четени