Вучич не вижда изход от кризата в Косово 07.08 | 14:53

Съмнявам се, че ще се доближим до решение, но ще поема отговорността, казва той

От iNews.bg

Ако се приближим към някакво решение, в което се съмнявам, ще изляза лично и открито ще говоря. Ще дам всичко от себе си и ще понеса всички последствия от това, независимо какви ще бъдат щетите за мен и за политиката, която водя. Това заяви сръбският президент Александър Вучич на специална пресконференция по повод кризата в Косово, предаде БГНЕС.

Предстоят много трудни дни през септември, но искам да предупредя сръбските граждани да не се безпокоят, защото няма да има никакви тайни решения, каза още Вучич. Той отново обвини властите в Прищина за това, че вече 1930 дни не изпълняват решението от Брюкселското споразумение, с което се задължават да сформират Асоциацията на сръбските общини. "Няма да позволя сърбите да останат без права, както това направиха моите предшественици. Ако някога застана пред вас с предложение за решение, дали то ще бъде повод за празненства - няма да бъде. Нито за нас, нито за другата страна", обеща държавният глава.

Вучич отхвърли обвиненията, че "държавата не прави нищо за сърбите в Косово". Според него "неправителствени организации са изпратили писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Федерика Могерини, в което са били против подялбата на Косово с цел някой друг да признае независимостта му". "Аз ще се боря за много повече от това. Аз ще искам Сърбия да получи много повече от това, което поискаха в писмото до Могерини", каза още той.

"Живеем в преломно време. Народът ще бъде информиран за всичко значимо, във всяко едно отношение. Народът ще знае какви ще бъдат последствията при постигането или непостигането на споразумение с Прищина... Отговорност за разрешаването на косовския въпрос, ако има такова, ще трябва да поемат всички граждани. Аз няма да бягам от собствената си отговорност ако не получим подкрепата на гражданите... Имаме нужда от колкото е възможно по-бързо решение на проблема с Косово. И то по много причини. Сърбия не вижда победа в постигането на споразумение, а бъдеще. Решението ни е необходимо, за да подсигурим дълготраен мир за сърбите и албанците, сигурност за нашите граждани и възможност за икономическо развитие и подобряване на демографската картина", каза още Вучич на специална пресконференция, която бе предавана на живо от множество местни медии.

Водещи

Най-четени