Вучич първи отива при „новия“ руски президент 08.05 | 12:11

Сръбският държавен глава ще гостува на Путин утре за Деня на победата

От iNews.bg

Сръбският президент Александър Вучич ще бъде първият чуждестранен лидер, който ще бъде приет от Владимир Путин след встъпването му длъжност за четвърти път като президент на Русия. Двамата лидери ще обсъдят перспективите за развитието на двустранното сътрудничество и ще обменят мнение по регионалните въпроси.

"Руският президент Владимир Путин ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич, който ще бъде на работно посещение в Москва и ще вземе участие в тържествата по повод на 73-та годишнина от победата във Великата отечествена война", съобщиха от пресслужбата на Кремъл, предаде БГНЕС. "Планира се да бъдат обсъдени текущото състояние и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-сръбското сътрудничество, ходът на реализация на съвместните инвестиционни проекти, а също така да бъдат обменени мнения по актуални регионални въпроси", добавиха от там.

Сръбският президент ще бъде първият чуждестранен лидер, с който Путин ще се срещне след полагането на клетва, което се състоя вчера. По-рано бе съобщено, че Вучич ще посети Москва веднага след двудневната си визита в Турция, по време на която той проведе преговори с турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Путин и Вучич достатъчно често се срещат и разговарят по телефона.

През март Вучич поздрави своя руски колега с победата на президентските избори. По време на друг телефонен разговор, състоял се няколко дни по-късно, те обсъдиха изгонването на руски дипломати от редица европейски държави. Тогава сръбският президент подчерта, че неговата страна няма да се присъедини към тези мерки.

Предишната среща на Путин и Вучич се състоя в Кремъл през декември 2017 г. Наред с въпросите на двустранното сътрудничество в търговията, културата и други сфери тогава бе обсъдена и ситуацията на Балканите. След преговорите в присъствието на президентите бяха подписани редица документи, включително договор за социално осигуряване, съвместна декларация за сътрудничество в областта на модернизацията на икономиката, меморандум за сътрудничество в областта на туризма.

Освен това, Русия и Сърбия подписаха поправки към междуправителствения договор, предвиждащ отмяната на забраната за реекспорт на руски природен газ, а също така допълнение към договора от 27 март 2013 г. за доставката на енергоносители за Сърбия, сключен между "Газпром експорт" и "Югоросгаз". Както се посочва в съобщението на "Газпром", в съответствие с документа обемите на доставка на руски газ в рамките на действащия договор от 2018 г. ще бъдат увеличени от 1,5 на 2 млрд. куб.м.

Водещи

Най-четени