Външните министри се събират в Париж на среща за Сирия 19.04 | 08:06

Сред поканените са министри на Германия, Йордания, Катар, Мароко, Саудитска Арабия и САЩ

От Кремена Бедерева

Четиринайсет външни министри се събират в Париж на международна среща за Сирия, организирана от ръководителя на френската дипломация Ален Жупе.

"Пречките, издигани от Дамаск пред мисията на наблюдателите от ООН и продължаващите репресии на сирийския режим, в разрез с ангажиментите му, предизвикват остра реакция от международната общност", посочва Ален Жупе в декларация.

"Затова поканих в Париж мои колеги от групата "Приятели на сирийския народ", за да обсъдим ситуацията и да отправим твърдо послание към Дамаск, както и послание в подкрепа на Кофи Анан", се казва в декларацията, пишат световните агенции.

Сред поканените са външните министри на Германия, Йордания, Катар, Мароко, Саудитска Арабия и САЩ. "Тази среща не е заместител на работата на Съвета за сигурност и затова не сме отправили покани към страните членки в това им качество", каза говорителят на френското външно министерство Бернар Валеро в отговор на журналистически въпрос дали е поканена Русия.

"Този процес допълва и подкрепя работата на Съвета", добави Валеро, информира още БТА. Срещата ще започне в 16 ч. по Гринуич (19 ч. бълг. време) и ще бъде последвана от работна вечеря на участниците, уточни говорителят. 

Водещи

Най-четени