Гей брак стана "сватбата на века" във Франция 30.05 | 11:11

Двама мъже се врекоха във вечна вярност с благословията на закона

От Христина Рафаилова

Ако за англичаните "сватбата на века" е бракосъчетанието между Кейт Мидълтън и принц Уилям, то във Франция тази титла се полага на доста различен тип двойка. 

В "сватбата на века" там се превърна първият легален гей брак.

В южния град Монплие Венсан Отан и Брюно Боало станаха първата еднополова двойка, която мина под венчилото, след като Франция легализира браковете между тях. 

Двамата младоженци пристигнаха с черни костюми  - единият с вратовръзка, а другият с папийонка, разказва Guardian. 

Боало и Отан стигнаха до олтара под звуците на песента на Нат Кинг Кол " L.O.V.E.".  Младоженците размениха халките си под звуците на баладата на Франк Синатра, в която се пее, че любовта и бракът вървят като каретата и коня. Прочувственият момент просълзи присъстващите на церемонията. 

След като двамата се врекоха във вечна вярност, травестит, облечен като диско монахиня, обяви: "Сега бракът е възможен за всеки един от нас. Това е исторически ден." 

Двойката беше бракосъчетана от кмета на града Хелен Мондрьо, която е една от радетелките на каузата легализирането на съжителството между хомосексуални. След като двамата си казаха "да", те се целунаха под аплодисментите на публиката.

На церемонията в залата на общината присъстваха над 600 души, сред които и говорителят на правителството.

Недоволството от гей браковете отново се прояви. Петима противници на еднополовото съжителство се опитаха да нахлуят на церемонията с газови спрейове и пиратки. Те обаче бяха спрени от полицията. Заради масовите протести срещу закона в Париж сватбата се проведе при засилено полицейско присъствие. 

Кметът на града беше заплашена по телефона, в които я съветват да се появи с бодигардове по време на сватбената церемония. 

Вижте видео от сватбата:

Водещи

Най-четени