Германиците очакват предсрочни избори около Великден 20.11 | 15:00

Макрон изрази тревогата си от провала на преговорите за коалиция в Германия

От iNews.bg

Високопоставен политик от Зелената партия на Германия заяви, че страната може да се насочи към предсрочни парламентарни избори "около Великден" след провала на проучвателните разговори за коалиционно управление, информира "Политико".

"В края на деня ние можем да очакваме нови избори около Великден", каза пред радио Deutschlandfunk Юрген Тритин, депутат от Зелената партия и член на преговарящия екип.След приключилите разговори между консерваторите, свободните демократи и Зелената партия германският канцлер Ангела Меркел заяви, че днес ще се консултира с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата се очаква да обсъдят различни варианти, включително предсрочни избори, правителство на малцинството и дори "голяма коалиция" между консерваторите и социалдемократите, според "Шпигел". Но Социалдемократическата партия днес отново повтори, че ще остане в опозиция и че не се безпокои от нови избори.Днес Щайнмайер ще даде пресконференция.

Крайнодясната "Алтернатива за Германия" определи провалените преговори като "добър ден за Германия".Лидерите на "Алтернатива за Германия" призоваха Ангела Меркел да подаде оставка като канцлер.

В същото време френският президент Еманюел Макрон изрази тревогата си от провала на преговорите за коалиция в Германия."Не е в интерес на Франция нещата да се блокират", каза Макрон в началото на среща с опозиционната Републиканска партия.Той поясни, че е разговарял с Меркел по телефона в неделя вечерта.

Водещи

Най-четени