Германия иска Русия обратно в Г-8 15.05 | 19:34

Историята не дава нито един пример, че изолацията ни води към световен мир, казва Щайнмайер

От iNews.bg

Германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер се изказва в подкрепа на връщането на Русия в Г-8. Според него обаче това трябва да стане при положение, че Москва изпълни ангажиментите си по Минските споразумения. "През цялото време даваме вид, че все едно участията й в определени международни форуми е някакъв подарък за Русия. Ние забравяме защо привличането на Русия към международното сътрудничество и разпределянето на отговорностите е в наш интерес”, казва Щайнайер в интервю за германския вестник Tagesspiegel.

Германският външен министър подчертава също и че именно във времената на криза са много важни форматите, в рамките на които може да се преодолее липсата на диалог и страните да се върнат на масата за преговори. "Няма нито един пример в историята, който да показва, че изоляцията и отчуждението са ни приближили до мира на планетата”, казва Щайнмайер, предаде ТАСС. И добавя, че именно заради това най-големите индустриални държави трябва да бъдат заинтересовани от връщането на Русия в Г-8, ако тя изпълни задълженията си по Миснките споразумения.

"Нуждаем се от Русия при урегулирането на големите международни конфликти. В Сирия това стана някак си от само себе си”, отбелязва Щайнмайер. От думите му става ясно и че Западът по всяка вероятност отново ще има нужда от Русия в усилията за стабилизиране на ситуацията и в Либия.  

Водещи

Най-четени