Германия иска обяснение от САЩ за подслушванията 30.10 | 16:50

Меркел изпрати тежката артилерия срещу NSA

От Елица Елефтерова

Делегация на представители на разузнавателните служби в Германия е на посещение във Вашингтон във връзка с твърденията, че САЩ са наблюдавали мобилния телефон канцлера Ангела Меркел.

Съветникът по външна политика на канцлера, който е и координатор на разузнаването в Германия ще проведе разговорите в Белия дом, съобщава BBC.

Шефът на разузнаването на САЩ защити мониторинга на чуждестранните лидери като ключов за операциите. В момента разузнавателните служби в САЩ са изправени пред нарастващ гняв по повод съобщенията, че са шпионирали своите съюзници в чужбина.

Преди време стана ясно, че Националната агенция за сигурност (NSA) са следили и френските дипломати във Вашингтон и в ООН, и че агенцията е извършвала наблюдение на милиони френски и испански телефонни разговори, наред с други операции срещу съюзници на САЩ.

Въпреки това, директорът на NSA генерал Кийт Александър заяви, че "твърденията , че ... NSA са събрали десетки милиони телефонни разговори са напълно неверни".

Разкритията за записите станаха видни след оповестените документи, изтекли от беглеца, който е работил за американското разузнаване Едуард Сноудън, който в момента живее в Русия и е издирван в САЩ във връзка с неразрешеното разкриване на класифицирана информация.

Германските медии съобщават, че САЩ са подслушвали телефона на германския канцлер в продължение на повече от десетилетие - и че наблюдението е приключило едва преди няколко месеца.

Делегацията на Германия включва Кристоф Хойсген, който е съветник на Меркел за външна политика и Гюнтер Хейс координатор от тайните служби. Това съобщи Кейтлин Хейдън, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Водещи

Най-четени