Германия ограничава със закон пристигането на нови бежанци 01.02 | 18:03

Бундестагът удължи мораториума върху събирането на семейства на хора с временен статут

От iNews.bg

Германия ограничава привличането на нови мигранти. Страната вече няма да приема на своя територия хора, които са част от семейството на получили временен бежански статут чужденци. Това ново правило вече е въведено в законодателството от Бундестага. То бе и едно от условията на консерваторите и социалдемократите за формиране на ново коалиционо правителство. Така германските депутати приеха закон, ограничаващ събирането на семействата за бежанците.

Приет с 376 срещу 298 гласа, текстът продължава до 31 юли мораториум от 2016 г. върху събиранията на семейства на мигранти, получили "субсидиарна закрила", предаде бТВ, позовавайки се на АФП. Такъв временен статут на убежище имат стотици хиляди хора, които не са официално признати за бежанци, по-специално сирийци, бягащи от войната.

От 1 август всеки месец 1000 души ще получават разрешение да имигрират в Германия с цел събиране на семействата. Тази квота няма да включва "спешните случаи".

Консерваторите на канцлера Ангела Меркел настояваха първоначално да бъде замразено изцяло събирането на мигрантски семейства. А социалдемократитете на Мартин Шулц претендираха за повече благосклонност към тях, припомня АФП.

Водещи