Германия призова опозицията и армията на Асад да се борят заедно срещу ИД 02.12 | 15:08

Топ дипломатът на Берлин разчита на споразумение между двете армии

От iNews.bg

Умерената опозиция в Сирия трябва да води борба срещу "Ислямска държава" заедно с правителствената армия. Това обяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в интервю за германския канал ARD.

Щайнмайер обясни, че следващ етап е да се съберат опозиционните и правителствените сили, за да стане ясно възможен ли е план за прекратяване на огъня. "Целта на такава стъпка е да се гарантира, че двете страни не се унищожават една друга и ще се борят ефективно срещу Ислямска държава", каза още той.

Министърът отбеляза, че ролята на Башар Асад може да се прояви точно сега, за да се види дали той наистина иска да постигне решение на проблема.

Но позицията на Германия остава непроменена, що се отнася до решението на конфликта с военни средства. Берлин настоява, че трябва да се намери политическо решение на въпроса.

След решението на Бундесвера да се включи в операциите в Близкия Изток, Германия ще преговаря с Русия за районите, където ще оперира. Въпреки това по-тясно сътрудничество все още не се обсъжда.

Водещи

Най-четени