Германия се присъединява към киберотбраната на НАТО 14.02 | 18:39

От iNews

Германия ще се присъедини към редицитне на държавите от НАТО, които поставиха капацитета си за борба срещу компютърни атаки на разположение на средствата за киберсигурност на Алианса, предаде Франс прес.

НАТО смята киберпространството за театър на конфликти и ежедневно се налага да осуетява кибератаки. Идентифицираните противници са Русия и Китай, криминални групи и "хактивисти" (киберпирати), отбелязва агенцията и припомня, че през 2016 г. съюзниците се ангажираха да подобрят средствата си за киберотбрана и да третират киберпространството като сфера на операции, в която НАТО трябва да се отбранява също толкова ефикасно, колкото и по суша, въздух и море.

Решението на Германия беше съобщено на съюзниците й на срещата на министрите на отбраната от Алианса в централата на НАТО в Брюксел. Берлин ще постави целия си капацитет, включително офанзивни елементи, на разположение на алианса. САЩ, Великобритания, Дания, Холандия и Естония вече предоставиха на Алианса средствата си за борба, като го обявиха публично, смятайки, че заплахата от силна и организирана контраатака може да възпре потенциалните агресори.

Какко и при другите военни ресурси като танкове и самолети, членовете на Алианса запазват контрола си върху своите киберспособности и го предоставят на НАТО при поискване за мисии и операции. Личните данни на хиляда политици и известни личности в Германия, сред които и канцлерката Ангела Меркел, изтекоха в интернет в началото на януари и аферата шокира страната.

Задържан бе 20-годишен мъж, смятан за автор на пиратската атака. През последните години Бундестагът и политическите партии станаха мишена на кибератаки, извършвани, според Берлин, от чужди разузнавателни служби. Русия е смятана от Запада за най-голямата заплаха след серия атаки, приписвани на Кремъл, срещу най-разнообразни мишени, като световни спортни организации, Демократическата партия в САЩ и Организацията за забрана на химическите оръжия, базирана в Холандия. В доказателство за нарастващото значение, което страните от НАТО придават на киберсигурността, Великобритания обяви, че възнамерява да отпусне 65 милиона лири за офанзивен капацитет в тази сфера.

Водещи

Най-четени