Германски богослов: Светът живее във време на реален сблъсък между християнство и ислям 03.12 | 10:05

Религията и политиката не трябва да се смесват, в историята са допуснати много такива грешки, казва проф Ритер

От iNews.bg

Днес светът живее във време на противопоставяне между двете основни религии на планетата. На доста места по света има сблъсък между исляма и християнството, защото тези религии не могат да се разберат. Това каза пред БГНЕС проф. д-р Адолф-Мартин Ритер от богословския университет в Хайделберг. Според него признак за това е и фактът, че именно онези християни, у които са корените на християнството, първи напускат местата на исляма. Но не трябва да е така.

"Не познавам в детайли историята на България, но все пак зная, че през вековете, когато тук е била Османската империя, т.е. ислямът, е имало някакво съжителство между двете религии. Познавам много добре историята на коптската църква, в която със сигурност е имало много дълги времена, през които хората са съжителствали по много разумен, съседски начин", казва ученият. Според него причината за този сблъсък е в това, че в крайна сметка от исляма се е родил ислямизмът и то много страшен, много войнстващ, което, разбира се, води до ответни реакции. Но в никакъв случай християните и християнството не трябва поголовно да намразят исляма.

Според проф. Ритер винаги е налице опасността от прекалено много смесване на политиката и религията и обясняване грешките на политиците с религиозни сблъсъци. "Трябва по-реалистично да се оценяват нещата и да сме наясно, че хората по начало, такива, каквито са, винаги, във всички времена са използвали религията, за да си провеждат политиката, както и обратното. Задължително трябва да помним за опасността от това да се променим и да тръгнем в тази погрешна посока. И не трябва да забравяме в какво се състои същността на нашата религия, християнската. И да не забравяме думите на Исус Христос, който е казал "Аз съм слуга на всички вас, казва проф. Ритер.

В подкрепа на тезата си той изтъкна: "България има дългогодишен опит в съжителството с хора от други религии, именно исляма. Тук, в България, православието е било основната и решаваща религия. Това са признавали дори и комунистите – че именно православната църква е запазила, включително и във времената на Османската империя, своята вяра и своите ценности. Именно това е дори доказателство, ако щете, за това, че е възможно изпитващите и живеещи с тази религия, наистина могат да живеят с хора от друга вяра по абсолютно мирен начин. Именно това е, което Бог иска от нас, че всички хора са еднакви, той еднакво ги обича." Като най-голямо предизвикателство и задължение на християните професорът вижда " да докажат, че са християни". "Искам да кажа нещо много важно: ислямистите маргинализират християнството и казват: "Вижте, това е религия, която изобщо не трябва да се взима насериозно". Но ние в никакъв случай не трябва да се подведем и да направим това, което войнстващите ислямисти искат да се случи и да станем не-християни, т.е. да им отвърнем със същото. Искам да цитирам нещо: "Блажени са сътворяващите мир, защото именно те ще притежават света", казва ое проф. Ритер.

Водещи

Най-четени