Германското правителство не изключва терористичен акт, но иска доказателства 23.07 | 01:02

Полицията в Мюнхен обаче е сигурна: Това е терористичен акт!

От iNews.bg

Правителството на Германия изрази съболезнования към жертвите от стрелбата в Мюнхен, но се въздържа от по-нататъшни коментари, докато не приключи спецоперацията по залавяне на нападателите и тяхната принадлежност и подбуди, предаде ТАСС.

"Нашите мисли са с жертвите от ужасната атака в Мюнхен. Молим да се отнесете с разбирателство към това, че още не можем да съобщим позицията си за нападенията", гласи съобщение на германското правителство, публикувано в социалната мрежа "Фейсбук", цитирано от Фокус.

По време на изказване пред германска телевизия министърът по специални задачи и ръководител на Канцлерството Петер Алтмайер заяви, че "възможността за терористично нападение в Мюнхен трябва да се вземе предвид", предаде ВВС.

"Не изключваме нито една възможност. Ние сме в близък контакт в баварското вътрешно министерство цял следобед и вечер. Канцлерът е осведомявана за случващото се постоянно и всичко, което знаем и можем да съобщим засега е, че това е нечовешка, жестока атака. Мислите ни са с жертвите на нападението. Ние не можем да изключим терористични връзки, но не можем да ги потвърдим. В момента разследваме", заяви Петер Алтмайер.

Германският канцлер Зигмар Габриел заяви, че "мислено е с жертвите от шокиращото нападение в Мюнхен. Той похвали мюнхенската полиция, заявявайки, че "се справя блестящо с кризата".

Външният министър на страната Франк-Валтер Щайнмайер пък коментира, че ситуацията в Мюнхен след нападението все още не е изяснена. "Още от сега е ясно, че има загинали и ранени. Нашите мисли тази вечер са с всички, които са засегнати от тези събития, техните роднини и приятели", заяви министърът.

 

Пэо думите му причините за трагедиите "не са изяснени, противоречиви сведения постъпват, а правоохранителните органи правят всичко възможно, за да спасят човешки живот и да предпазят хората от нови опасности".
"През последните часове получихме много съобщения за солидарност от цял свят. Важно е да знаем, че нашите европейски приятели и международни партньори са с нас", добави Щайнмайер.  

Президентът на Германия Йоахим Гаук заяви, че е "ужасен от убийствената атака в Мюнхен, при която загинаха девет души, предаде AFP. "Аз съм с всички жертви в своите мисли и с всички тези, които скърбят или се боят за близките си", заяви Гаук.

1752315

Според германската полиция обаче "не става дума за обикновено престъпление, а за терористична атака".

На въпрос дали става дума за терористична атака, говорител на полицията заяви "Ако мъж с пушка влезе в търговски център, открие огън и осем души загинат, ние работим с мисълта, че това не е обикновено престъпление, а терористична атака".

Той потвърди, че полицията издирва трима извършители и заяви, че са получили и подкрепа от елитни части. Все още не е открито оръжието на престъплението.

Полицията няма доказателства, че зоната на опасност е извън ареала около търговския център "Олимпия". Докато ситуацията не се изясни, тя призовава хората да не излизат от домовете си.

Водещи

Най-четени