Годишно около 800 турци сменят пола си 30.03 | 16:53

85% от пациентите искат да станат жени, а само 2% съжаляват за стореното

От Елена Кирилова

Годишно около 800 турци сменят пола си - 300 от тях с хирургическа намеса, а около 500 с пластични операции, съобщава БТА.

Само за месец са получени над 20 заявки за такива операции, като 85% от пациентите искат да станат жени, уточнява д-р Селяхаттин Тулунай, един от най-известните специалисти по операции за смяна на пола.

За подобни операции от пациентите задължително се изисква да са преминали успешно психотерапевтичен тест и да имат съдебно решение.

Поради негативното отношение на обществото към смяната на пола, много от пациентите дълги години били принудени да скриват старателно пола си.

Пак поради тази причина повечето държали да се запази в тайна операцията и фактът, че са сменили пола си. Само около 2 процента от сменилите пола си съжалявали и искали да се върнат към предишния си пол.

Веднъж обаче щом полът е сменен, е невъзможно да се възвърне предишният, предупреждава д-р Тулунай.

Преди 80-те години смяната на пола бе забранена в Турция, а дръзналите да сторят това бяха преследвани от властите.

Забраната беше премахната след отмяната на военния режим през 90-те години и оттогава насам се наблюдава увеличение на хирургическите операции за смяна на пола.

Дори турските звезди вече попадат сред хилядите променили пола си. Обект на обществено достояние наскоро стана една известна млада изпълнителка от турските тв сериали – Нил Еркочлар, която смени пола си и стана мъж.

За смяна на пола в Турция идвали също пациенти от европейските страни и от Близкия изток. 

Най-четени