Горски пожар напредва към Атина 19.07 | 18:17

Манастир и детски лагер са евакуирани заради стихията. Огънят е засегнал сгради в покрайнините на столицата

От Диана Цветкова

Детски летен лагер и манастир близо до гръцката столица Атина са евакуирани заради горски пожар, съобщи БТА.

Огнената стихия е засегнала пет къщи и вече приближава други, съобщава Associated Press. По информация на Reuters пожарът е достигнал сгради в едно от предградията на столицата и гражданите са били принудени да напускат домовете си и да се включат в борбата с пламъците с градински маркучи и клони в ръце.

Няма данни за пострадали хора.

"Огънят е много близо до населен район и ветровете са силни", каза представител на пожарната служба.

Пожарът в района на Кератеа, на 40 км югоизточно от Атина, е един от многото, които бушуват през последните два дни в страната, посочва АП.

Повече от 100 пожарникари се борят с огъня с помощта на седем самолета и два хеликоптера. Причината за възникването на пожара не е ясна, но подобен тип инциденти са често явление в сухите летни месеци.

През 2007 г. повече от 60 души загинаха при пожари в Южна Гърция, припомня АП. Вчера (18 юли) най-малко шест села бяха евакуирани в южната част на страната и на остров Крит, където са най-сериозните пожари. До сряда в Гърция бяха регистрирани 75 огнища.

Половината от самолетите за гасене на пожари бяха приземени заради технически проблеми. Говорителят на пожарната служба съобщи, че 11 от общо 21 самолета са извън строя.

Правителствената коалиция в Гърция предупреди по-рано тази седмица, че бюджетните съкращения може да повлияят на борбата с пожарите в страната и поиска помощ от механизма за гражданска защита на Европейския съюз.

Атина вече поиска самолети от Испания и Италия.

Водещи

Най-четени