Гръцката прокуратура разследва как Атина е харчила парите от ЕС за мигрантите 09.10 | 12:22

Предварителната проверка започва след публикации за далавери в опозиционната преса

От iNews.bg

Върховният съд на Гърция поиска разследване на работата с европейските средства, дадени на Атина, за да се помогне на страната да се справи с миграционната криза от 2015-2016 г., предаде Нова ТВ, цитирайки БГНЕС. Прокурорите ще започнат предварително разследване, след като редица статии в опозиционната преса критикуват правителството, че лошо е управлявало и вероятно е злоупотребило с парите.

Около 1 милион мигранти и бежанци, много от тях бягащи от конфликта в Сирия, пристигнаха на гръцките острови в източно Егейско море през 2015 и 2016 г.

Андреас Илиопулос, ръководител на операциите за приемането на бежанци, беше сред източниците на обвиненията и в края на миналата седмица спомена "незаконни" сделки пред вестник "Филефтерос". Неговият шеф, министърът на миграцията Димитрис Вицас, отхвърли обвиненията и призова за оставката му.

Вицас заяви пред медиите, че Гърция е получила 570 милиона евро спешни помощи, от които 68% са за помощни групи и международни организации като Агенцията на ООН за бежанците. Останалите средства отидоха към гръцкото правителство, по-специално в министерството на отбраната, което по това време беше отговорно за създаването на около 40 лагера на мигранти.

Водещи

Най-четени