Гръцки енергетици започват стачка, спират тока на отделни райони 27.11 | 18:00

Протестът на работниците е заради планираните законодателни промени за сектора

От iNews.bg

Нова енергийна стратегия на гръцкото правителство предизвика стачка на работещите в държавната компания за производство и снабдяване с електроенергия ДЕИ, съобщва БНР.

В рамките на 48 часа от тази нощ стачкуващите ще прекъснат подаването на ток в различни райони на Гърция в знак на протест. Тази вечер пред парламента те организират и протестна демонстрация.

Недоволните служители настояват депутатите да отхвърлят промените, заложени в енергийната стратегия на кабинета, която се обсъжда в парламента. Документът залага основни промени в дейността на държавната компания ДЕИ, като предвижда постепенно закриване на електроцентралите на лигнитни въглища и преминаване към възобновяеми енергийни източници, както и възможност за приватизация на електроцентрали.

Премахва се статутът на държавни служители на постоянна заетост за всички, които работят в енергетиката. Няма да ползват също и намаление върху цената на тока за битови нужди.

Всички тези промени, заложени в законопроект, се посрещнаха с недоволство от служителите в компанията и синдиката, който организира 48 часова стачка.

Очаква се утре законопроектът да бъде приет въпреки силната реакция на опозицията. Достатъчни са само гласовете на депутатите от управляващата консервативна партия "Нова демокрация".

Водещи