Гръцките ученици вече ще учат за Северна Македония 27.03 | 18:20

И двете страни постигнаха напредък по промените в образователните програми, казва Атина

От iNews.bg

Гръцките учебници ще бъдат променени, за да се включи термина Северна Македония, като част от нова учебна програма в съответствие с Договора за Преспа, пишат гръцките медии, предаде БГНЕС.

"Гръцките учебници ще включват новото име "Северна Македония” като наименование на нашата съседка”, заяви заместник-министърът на външните работи Маркос Боларис, отговаряйки на въпрос на адвоката от "Нова демокрация", Йоргос Кумуцакос. Според докладите, на които медиите се позовават и двете страни са постигнали напредък в промяната на учебната програма в учебниците, която е в ход, съгласно Договорът от Преспа.

След второто заседание на Съвместната интердисциплинарна комисия на експертите по исторически, археологически и образователни въпроси беше обявено в съвместно изявление, че "двете страни са създали интензивна програма за постигане на взаимно приемливи решения, основани на съответните принципи и цели на ЮНЕСКО и Съвета на Европа”. "Втората среща потвърди ангажимента на двете страни за насърчаване на духа на европейските ценности като солидарност, доверие и взаимно сътрудничество”, се казва в съвместното изявление с обявяване, че следващото заседание на комисията ще се проведе в Атина на 12 и 13 април.

Водещи

Най-четени