Гръцкият парламентарен вот в сряда определя бъдещето на Сириза 20.07 | 14:28

Ципрас може да сформира група за подкрепа за реформите

От Ралица Илиева

Парламентарният вот в Гърция насрочен за сряда ще засегне главно втората част на предложените на страната реформи. Те са част от третия спасителен план на страната и ще бъдат определящи за стабилността на правителството на партия Сириза.

Премиерърт Алексис Ципрас е изпратил недвусмислено послание към народните представители, че ако предложенията не бъдат приети е твърде възможно и правителството да не се задържи на власт, коментира изданието The Greek Reporter.

Дискусиите около втората порция реформи се очаква да е още по-трудна, тъй като при нея ще трябва да бъдат приети промени включващи възбрани и увеличения на данъците за земеделски производители. Някои от гръцките законодатели, които са избрани именно от такива области, открито се противопоставиха на предложенията.

Според източници, близки до гръцкото правителство, е възможно Ципрас да формира група за подкрепа, в случай че не получи необходимия брой гласове от своята партия. Друг възможен сценарий гласи, че премиерът може да подаде оставка и да остави необходимата реформа на следващото правителство.

Лявата платформа на партия Сириза е в противоречие с вече приетите финансови реформи и много от съпартииците на Ципрас го предизвикват да гласува срещу втория пакет реформи.

Вече бившият финансов министър Янис Варуфакис, както и председателят на гръцкия парламент Зои Констандопулу също заявиха, че ще гласуват срещу мерките. Така слуховете за разцепление в партията се засилиха.

Двата сформирали се лагера в Сириза в момента полагат усилия да изгладят различията си. Едно от предложенията е лявата фракция публично да обяви несъгласието си със спасителния план, но все пак да гласува в полза на сделката в парламента.

Има и друго сформирование, което се противопостави на мерките – т.нар. фракция ''53''. Това са 53-мата депутата, които не са съгласни с третия спасителен план, но ще гласуват ''за'' с цел да се избегне обявяването на фалит в Гърция. Според тях обаче, партия Сириза не бива да е тази, която ще приложи реформите.

Най-четени