Гърци и турци се дивят на невиждан студ 08.01 | 16:07

Минус 7 градуса показваха термометрите в Измир - най-ниската температура през последните 51 г

От Кремена Бедерева

Невиждан студ скоча Румъния. Температурите паднаха до минус 35 градуса.

Не по-различно е времето обаче и на юг. Южните ни съседки Гърция и Турция също замръзнаха.

Температурен рекорд беше отбелязан в югозападния турски град Измир, пътища в някои райони на страната са блокирани, а авиокомпанията "Търкиш еърлайнс" отмени десетки полети, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Минус 7 градуса показваха термометрите в Измир - най-ниската температура през последните 51 години. Все по-мразовито време обхваща цялата страна.

Заради лошите метеорологични условия учениците в редица турски окръзи са освободени от учебни занятия. Синоптиците прогнозират, че студът ще продължи до края на седмицата.

Снегът и заледяванията по пътищата затрудняват пътното движение. Затворен е участък от магистрала, водещ от планината Болу към Анкара.

Турският авиопревозвач Търкиш еърлайнс отмени междувременно 54 полета по вътрешни и външни линии, съобщава още телевизията.

Студ е сковал и целия средиземноморски остров Кипър, съобщават вестниците в Никозия. "Кипър е във фризера", пише в. "Филелефтерос", като подчертава, че температурите на островната държава днес се очаква да паднат още.

Синоптиците предупреждават, че студът ще продължи и в следващите два дни. Заради студа и снега много райони са откъсннати от света и има заледявания. Десетки пътища са затворени, реките са прелели, а училищата не работят. Снежната покривка в столицата Никозия вчера е била 20 сантиментра, а по склоновете на планината Тродос тя е надхвърляла 30 сантиметра.

В. "Политис" отбелязва, че сняг е покрил град Пафос, а местната власт на другия пристанищен град Лимасол полага усилия да реши проблемите, предизвикани от бурята. Подобна била и ситуацията в Ларнака и Фамагуста.

Училищата в редица общини на гръцката столица Атина днес ще бъдат затворени заради студа, предаде националното радио. По същата причина занятия няма да има и в училищата в някои райони на Северна Гърция. Властите предупреждават, че заради поледици автомобилите трябва да са оборудвани с вериги.

Водещи

Най-четени