Гърция иска временен сухопътен коридор за бежанци през България 08.11 | 17:04

За целта обаче Атина трябва да преговаря със София, Анкара и Брюксел

От iNews.bg

Гръцкото правителство ще обсъди отваряне на оградата, издигната по границата с Турция при река Еврос (Марица), за да осигури безпроблемно преминаване на имигрантите, пристигащи от Близкия изток и Афганистан през зимата. За целта обаче ще е нужно споразумение с Турция, България и Европейския съюз, обяви пред агенция АМНА министърът за гражданска защита Никос Тоскас.

"Не можем да отворим всичко, когато има опасност из Европа да затворят всичко", заяви Тоскас по повод действията на държави в Централна Европа, издигащи телени заграждения по границите си, каза министърът при посещението си в град Александруполис.

Думите му потвърждават позицията на Атина, че страната е готова да облекчи преминаването на имигрантите по сухопътни трасета с влошаването на времето в морето, но че е нужно общо споразумение с държавите по цялото трасе до Германия и Северна Европа, за да не се окажат влезлите блокирани на гръцка територия.

Министрите на вътрешните работи и правосъдието на страните от ЕС се събират следващата седмица на редовния си съвет, а в сряда в Малта ще се проведе важна среща на ЕС на върха с лидерите от Северна Африка в търсене на решение и за стотиците хиляди африканци, изчакващи в Мароко и Либия да потеглят за Италия и Испания.

Тоскас отхвърли инициативата за съвместни морски патрули в Егейско море с Турция, за да бъде пресечен трафикът на хора. "Тази тема е приключена. Няма шанс за такива патрули. Може да има координация в морето или по другите граници, но всяка страна си носи отговорността за нейната територия и териториални води."

Атина и Анкара имат неуредени спорове за размера на териториалните води и икономическите зони, свързани с няколко гръцки острова, особено с такива, намиращи се по на 120-ина километра от турския бряг. "Ние сме суверенна държава и няма да се опитваме да решаваме един проблем, като създаваме друг по-голям", каза гръцкият министър.

В същото време европейската гранична служба Фронтекс подготвя изпращане на свои екипи по гръцко-албанската граница в опит да се попречи на включването на албанските трафиканти и пренасочването на имигрантския поток през Адриатическо море и Италия.  

Водещи

Най-четени