Гърция може да напусне еврозоната, обяви Кристин Лагард 29.05 | 13:15

Според шефа на МВФ обаче това няма да сложи край на единната европейска валута

От iNews.bg

Възможно е Гърция да напусне еврозоната, но това няма да сложи край на единната европейска валута. На това мнение е ръководителят на Международния валутен фонд Кристин Лагард. По нейните думи страната трябва да извърви дълъг път, докато успее да убеди международните кредитори да отпуснат така нужната й финансова помощ, съобщава Financial Times.

На фона на мудните преговори с тройката кредитори, включваща МВФ, Европейската централна банка (ЕЦБ) и Европейската комисия (ЕК), от Атина обявиха, че скоро очакват да бъде постигнато споразумение.

"Малко вероятно е разговорите да дадат резултат в следващите няколко дни", коментира Лагард в интервю за немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Тя заяви, че МВФ няма да прави никакви допълнителни плащания към европейската страна, ако не е налице солидно споразумение. "Ние имаме правила, имаме принципи. Не трябва да има половинчат преглед на програма", каза тя. "Излизането на Гърция от еврозоната е възможност. Подобен сценарий няма да се развие като "разходка в парка", но "вероятно" няма да означава край на еврото, заяви пред изданието Лагард

Гръцкият проблем засенчи снощната среща на финансовите министри от Г-7 в Дрезден, въпреки че не бе официално в дневния ред, отбелязва Ройтерс. Притесненията за Гърция и еврозоната потиснаха основните индекси на Уолстрийт снощи, както и във Франкфурт и в Париж вчера, коментира БНР.

Междувременно официален участник в срещата на страните от Г7 тази седмица в Дрезден заяви: "Все още сме далеч от съгласието по ключовите въпроси между Гърция и кредиторите. Твърденията, че споразумението може да стане факт до края на месеца, са несериозни".

В четвъртък от МВФ взеха решение за отлагане на поредния транш от задължението на Атина към фонда. На 5 юни страната трябваше да преведе 1,6 млрд. евро на кредитора си. Сега обаче Гърция ще има време до края на месеца, за да извърши плащането.

 

 



Най-четени