Гърция потъна в боклуци заради стачка на чистачите 22.06 | 16:59

В най-голямата жега тонове отпадъци са изсипани по улиците

От iNews.bg

Големите гръцки градове, включително столицата Атина, потънаха в боклуци в разгара на горещото лято. Причината е стачката на общинските служители по чистотата. Чистачите в Атина от няколко дни протестират, а днес стачката е обхванала и цялата страна.

Повод за стачката е, че над 10 000 души от сектора остават без работа след изтичане на временните им трудови договори. Според синдикатите правителството не е спазило обещанието си за удължаване на договорите или за назначаването на служителите на постоянна работа.

Улиците на Атина са потънали в боклуци. Хиляди стачкуващи общински работници протестираха по улиците на гръцката столица. Според властите около 5 000 души са участвали в демонстрацията.

Протестиращите за кратко са влезли в сблъсък с полицията, която използва сълзотворен газ, за да им попречи да влязат в комплекса, където се намира парламентът. Не се съобщава за ранени или арести.

Протестиращите са изхвърлили боклуци пред сградата на министерството на вътрешните работи.

Очаква се рязко покачване на температурата в следващите дни и има реална опасност от разпространение на зарази, предупреждават лекарите.

Водещи

Най-четени