Двама българи в неизвестност след атентата в Барселона 18.08 | 10:12

Нападенията в каталунската столица и в курорта Камбрилс са свързани, обяви полицията

От iNews.bg

Двама български граждани са в неизвестност след атентата Барселона снощи. В момента те се издирват. Сигналът е подаден от техни близки. След снощната терористична атака те не са успели да се свържат с нашите сънародници, които живеят в каталунската столица, съобщава българският консул в Мадрид Борислав Евлогиев, предаде БГНЕС.

Междувременно властите вече обявиха официално, че двете терористични атаки – в Барселона и извършената по-късно в курортния град Камбрилс, са свързани. Това потвърдиха от Министерството на вътрешните работи на Каталуния пред АП. "Тази атака беше от съшия вид. Между двете съществува връзка", заяви съветникът на каталунското МВР Хоакин Форн, предаде "РИА Новости".

По-рано от полицията потвърдиха връзката между атентата в Барселона и взрива в Алканар. Според наличната към момента информация там няколко терористи са се опитали да направят самоделна бомба, която след това да взривят. По време на сглобяването й обаче тя е избухнала, вследствие на което атентаторите са загинали.

Терористите, извършили атентатите в Испания не са свързани с Франция. Това обяви пред радио RTL френският вътрешен министър Жерар Колон. "Към настоящия момент не разполагаме с данни тези хора да са били във Франция. Но тази информация трябва да бъде потвърдена", коментира той.

По-рано се появи информация, че обвиненият във връзка с атентата в Барселона Дрис Укабир е роден в Марсилия, но е живеел в столицата на Каталуния. Мъжът обаче сам се предаде на полицията и отрече да е свързан с терористичната атака. Пред униформените той обаяви, че паспортът му е бил откраднат. Органите на реда обаче се опитват да установят защо той не е съобщил за това навреме. Проверява се и версията дали паспортът не е бил откраднат от по-малкия му брат Муса, който живее в Барселона и наистина е свързан с атентата. Освен това той е и френски гражданин.

Водещи

Най-четени