Двете страни да спазват прекратяването на огъня в Украйна, призова ООН 05.06 | 18:43

Минските споразумения са най-добрата от възможните основи за политическо разрешаване на конфликта в Източна Украйна, заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

От iNews.bg

ООН призова всички страни в конфликта в Украйна да спазват напълно прекратяването на огъня, предвидено в мирните споразумения, сключени в Минск през февруари, докато международната общност се притеснява от новото засилване на напрежението, отбеляза Франс прес.

"Прекратяването на огъня трябва да се спазва напълно и защитата на мирните граждани да бъде приоритет", заяви заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман на извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано по искане на Литва.

"В момента ставаме очевидци или на влошаване на труден за уреждане конфликт, или на временно засилване на напрежението в някои зони на конфликта", подчерта Фелтман на срещата."Не можем да си позволим никой от тези сценарии", предупреди той.

Междувременно стана ясно, че ООН е пискала от Киев и бунтовниците да гарантират безопасен достъп на хуманитарната помощ в Източна Украйна, каза заместник-генералният секретар на ООН по политическите въпроси Джефри Фелтман, предаде РИА Новости.

"Всички страни в конфликта трябва незабавно да дадат гаранции за достъп на хуманитарния персонал и товари, както от ООН, така и от неправителствени организации", каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

От украинското правителство се иска "отмени всички бюрократични спънки" за доставка на хуманитарна помощ.

Освен това ООН призовава "решението на дефакто властите в Донецк, забраняващо международни неправителствени организации да действат на териториите, извън контрола на властите в Киев".

Реализирането на комплексните мерки за изпълнение на Минските споразумения трябва да продължи независимо от ескалирането на конфликта в Донбас, заяви по-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в Осло с премиера на Норвегия Ерна Сулбер, цитиран от ТАСС.

"Важно е да се разбере, че дори в случаи на отделни нарушения на примирието, както това стана онзи ден, реализирането на примирието трябва да продължи", каза той.

Столтенберг подчерта, че "Минските споразумения са най-добрата от възможните основи за политическо разрешаване на конфликта в Източна Украйна" .

 

28 души загинаха в сряда при офанзива на проруските сепаратисти срещу контролирания от правителството град Мариинка, на двайсетина километра от Донецк. ЕС и САЩ, наред с Германия и Франция, които помогнаха за договарянето на второто мирно споразумение от Минск, подписано на 12 февруари, единодушно изразиха загрижеността си от подновяването на сблъсъците в Източна Украйна.

Русия от своя страна предупреди за риск от прекратяване на мирния процес. Интензивността на боевете днес е намаляла значително, отбелязва АФП.

Водещи

Най-четени